358 хиляди са регистрираните огнестрелни оръжия

Новините

09-03-2018, 09:15

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

175 000 оръжия са собственост на ловци

358 хиляди са регистрираните огнестрелни оръжия у нас, собственост на граждани. Това съобщи пред БНР инспекторът в служба Контрол на общоопасните средства в Националната полиция Иван Джерахов.
Огнестрелните оръжия, които са регистрирани за самоотбрана, са 124 хиляди. Близо 175 хиляди оръжия са собственост на ловци.
В България 208 хиляди души имат разрешение за носене на оръжие. Отделно в страната има малко над 35 хиляди регистрирани огнестрелни оръжия, собственост на юридически лица.
През последната седмица въпросът със неизбежната самоотбрана стана една от най-коментираните теми в държавата. Конкретният повод за това стана убийството на Георри Джевизов - Жоро Плъха, който беше открит мъртъв на 2 март на капака на автомобил пред сградата на областната управа. По случая беше задържан д-р Иван Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив. Задържането на доктора предизвика бурни реакции в обществото, главно около текстовете в закона, регламентиращи неизбежната самозащита.