Л. Павлова: Успехът на едно председателство е да върви напред

Към средата на Българското европредседателство в София преминаха почти сто срещи

В студиото на БНТ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че към средата на Българското европредседателство оценката за него е отлична, а „вътрешнополитическите“ по думите ѝ скандали нямат външен отзвук. Тя подчерта, че отношенията на ЕС с Русия и Турция е важно да бъдат изчистени, но подчерта, че все пак положението е деликатно.

"Към средата на Българското европредседателство в София преминаха почти сто срещи, както и много заседания в Брюксел", заяви министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Тя изрази удоволствието си от това, че България получава много високи оценки.

"Имаме компания, която прави анализ на публикациите в чуждите медии. Тенденциите са, че има тренд на нарастване на позитивните публикации", коментира Павлова.

"Има ясно фокусирани приоритети, които се оценяват добре", допълни тя. "Вторият отличен елемент е темата за Западните Балкани, която е поставена високо в дневния ред на институциите и има единогласие на институционалния триъгълник", поясни тя. В темата за сигурността и миграцията също има известно единогласие.

"Успяхме да предложим конкретни текстове как да решим проблема, включително законодателно. Приятно изненадахме нашите партньори", заяви министърът.

"Хората искат да бъдат чути и протестите са нормален демократичен процес, но е ясно, че целта на опозицията е да се добере до властта", отбеляза Павлова.

"Ако сме искрени, че Българското европредседателство е надпартийна тема, трябва да се радваме на добрите оценки за България, а не да злобеем", заяви Лиляна Павлова. За България е важно темата за Западните Балкани да бъде върната в дневния ред, като това е основната цел. Тя подчерта, че на страните от Западните Балкани не се дават фалшиви обещания и точни дати кога ще влязат в Европейския съюз.

"Най-вече говорим за мир и сигурността, защото мирът и сигурността на Европа минават през тези в Западните Балкани. Защото си спомняме колко лесно ситуацията там може да се взриви. Когато говорим, че искаме Европа да е сигурна и стабилна, фокусът трябва да е там, а не да се борим с последствията", обясни Павлова.

Отношенията с Турция са стратегически важни. На 23 март има среща на лидерите на ЕС, където ще се вземе решение дали ще има среща на 26 март. "Благодарение на доброто партньорство, което България има с Турция и добрите взаимоотношения между премиерът Борисов и президентът Ердоган, ние имаме нулев нелегален миграционен натиск по границата. Нито една друга външна граница на ЕС не може да се похвали с това", коментира министърът.

Павлова припомни, че има още положения, които Европа трябва да уточни с Турция. Форматът на срещата е ясен и ще е по Лисабонския договор. "Председателят на Съвета Доналд Туск, премиерът Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и от своя страна - Турция в лицето на президента Ердоган", поясни тя.

Лиляна Павлова допълни, че президентът Радев може да бъде поканен, но форматът на подобна среща е председателят на Съвета на ЕС, министър-председателят на председателстващата страна и председателят на ЕК. Според Палвола трябва да се внимава с репликите спрямо Турция, защото отношенията с нея са деликатни.