Ким Чен-ун иска да сключи мирен договор със САЩ

По-рано севернокорейският лидер предложи да се срещне с американския президент Доналд Тръмп

Лидерът на Северна Корея е изразил „силно желание“ да сключи мирен договор със САЩ и да установи дипломатически отношения между двете страни, съобщи в понеделник южнокорейското издание „Тона илбо“, като се позовава на високопоставен източник от администрацията на южнокорейския президент, предава РИА Новости, цитирани от „Фокус“.

Според думите на събеседника на изданието, Ким Чен-ун е изразил намерението си да нормализира отношенията със САЩ по време на срещата му с южнокорейската делегация в Пхенян. „Крайната цел на Ким Чен-ин е да подпише мирен договр със САЩ и да установи нормални дипломатически отношения, включително да открие американско посолство в Пхенян“, е заявил източникът.

По-рано севернокорейският лидер предложи да се срещне с американския президент Доналд Тръмп, а Вашингтон даде съгласието си, като времето и мястото на срещата предстои да бъдат съгласувани.

РИА припомня, че предложения за сключване на мирен договор са правени и от дядото на Ким Чен-ун – първия президент на Северна Корея Ким Ир-сен.

САЩ досега винаги са отказвали даже да обсъждат подобна възможност, тъй като са свързани със съюзнически задължения с Южна Корея, по законите на която Севера представлява не държава, а забранена „антидържавна организация“. Американците са водили преговори за установяване на дипломатически отношения с Пхенян при президента Бил Клинтън. Тогава се е разглеждала възможността за откриване на посолство на САЩ в Пхенян в сградата на бившето посолство на ГДР, в което след това се е настанила дипломатическата мисия на Швеция, представляваща интересите на САЩ в Северна Корея. Но след смяната на властта във Вашингтон и управлението на правителството на Джордж Буш младши тези планове са били осуетени.