Литва, Латвия и Полша призоваха да не се строи „Северен поток 2“

Свят

12-03-2018, 12:19

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

650 километра от Турски поток са вече построени

Реализирането на „Северен поток“ ще доведе до потъпкването на принципа на солидарност

Страните от ЕС да не участват в проекта „Северен поток 2“ – за това апелират Литва, Латвия и Полша. Трите държави подписаха съвместно изявление, в което подчертават основният принцип на Европейския енергиен съюз и посочват политическата страна на този газопровод.

„Този проект е представен като бизнес начинание, но несъмнено е политически инструмент, който ще увеличи зависимостта на Европейския съюз от един източник на енергия – Русия“, се казва в документа. В подкрепа на аргумента, че Москва използва газовите доставки като политически инструмент, те напомнят за решението на руската страна да прекрати транзита през Украйна.

Според Литва, Латвия и Полша реализирането на „Северен поток“ ще доведе до потъпкването на принципа на солидарност. Освен това се очаква да се получи разделение между държавите в ЕС. „Северен поток 2“ трябва да се разглежда в по-широкия контекст на враждебните действия от страна на Русия в киберпространството и военната й активност, сочат парламентаристите от трите държави. През февруари седем германски политици – депутати от ЕП и от Бундестага, представители на германския Християндемократически съюз, на „зелените“ и на Свободната демократична партия, също се обявиха против строителството на газопровода „Северен поток 2“. Припомнqме, че ЕК се противопостави на проекта Южен поток, но застава зад „Северен поток 2“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен