Продължава работата по реализацията на проекта за галерията на улица „Гладстон“

Мисия Пловдив

12-03-2018, 13:50

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предвижда се цялостен основен ремонт на всички етажи с подмяна на осветлението, включване на нов вид окачване, дворното пространство, разширяване на стълбището

Продължава работата на Община Пловдив по реализацията на проекта за галерията на улица „Гладстон“ 32, след като миналата седмица изтекоха сроковете за обжалване и в сила влезе решение на Върховния административен съд. В близките дни предстои обявяване на поръчката и подаване на документите, след което следва отварянето им.
По отношение на Градската художествена галерия на улица „Съборна“ 2 разрешението на строеж влезе в сила и ще се стартира работа по обществената поръчка на обща стойност 1,2 милиона. Предвижда се цялостен основен ремонт на всички етажи с подмяна на осветлението, включване на нов вид окачване, дворното пространство, разширяване на стълбището.
В зеленото пространство, което води към входа на сградата на галерията, ще бъдат разположени произведения на изкуството. Оградата ще бъде премахната, пространството ще се отвори, но сграфитото ще бъде запазено. В проекта са съобразни всички изисквания с най-новите стандарти за влажност на въздуха, осветление.
„Въпреки че има постоянна експозиция, там може да има и други, които да се интегрират, като вече имаме запивания за 2019 година от няколко чуждестранни фирми“, посочи заместник-кметът Александър Държиков. Той уточни, че на първия етаж има възможност за отделяне на няколко зали.
Вече има готова рампа, предназначена за хора с двигателни увреждания, която е изградена в приобщен имот, където е предвиден и паркинг (зад двора на „Граждански клуб“). Срокът за изпълнение е 12 месеца.
По отношение на „Галерия 2019“ (бившият детмаг „Снежанка“) предстои разрешението за строеж да влезе в сила, след което да се стартира процедура по Закона за обществени поръчки за неговото изпълнение.
„В момента администрацията на район Централен прави обследване, за да може цялата сграда да бъде включена в програмата за саниране, за да придобие цялостен вид“, заяви кметът Иван Тотев и допълни, че в момента се подготвят първите 5 блока, които ще бъдат санирани по ОП „Региони в растеж“.