Кметът на Казанлък поздрави математиците – медалисти от Тайланд

Петимата гости на Кмета получиха грамоти, подаръци и специална награда

Галина Стоянова посрещна в кабинета си тримата възпитаници на ППМГ „Никола Обрешков“, техния преподавател и директора на гимназията. Тя поздрави учениците с отличното представяне в Тайландската международна олимпиада по математика (TIMO) през месец февруари в Бангкок, т.г.

Първата поява на Световната математическа олимпиада в Тайланд донесе на възпитаниците на Евгени Георгиев Александър Пламенов Проданов (8 клас) Даниел Момчилов Бояджиев (6 клас) и Стилиян Цветанов Иванов (9 клас) и първите два сребърни и един бронзов медали и затвърди авторитета на казанлъшката Профилирана природо-математическа гимназия като школа – лидер за млади таланти.

Децата разказаха пред Кмета на Общината впечатления от тайландската столица Бангкок. На успешното им представяне не е попречила нито температурната разлика с Казанлъкот близо 40 градуса, нито сложните задачи с трудност класове над тях, според българската образователна програма.

Евгени Георгиев и директорът Красимир Дамянов благодариха за подкрепата на Кмета и Община Казанлък и определиха своите възпитаници като много скромни, но обещаха, че първото им участие в подобно голямо състезание няма да бъде последно.

Галина Стоянова пожела на медалистите и по други предмети да постигат отлично представяне и изрази увереност, че им предстоят много по-големи постижения от тайландските.

В световната надпревара по математика участваха общо 1500 ученици от 12 държави. България беше представена от 48 деца на възраст между 6 и 18 години от 13 града на страната. Учениците от Стара Загора и Казанлък грабнаха общо 14 медала и една поощрителна награда.

Като спомен от честванията за 140г. от Осовобождението на България Кметът на Казанлък подари на своите гости значки и специални знаци за тържествата на Шипка, когато те са покорявали Тайланд.

За отличното представяне Галина Стоянова връчи Благодарствен адрес, в който отбелязва: „Многобройните отличия на световно ниво на възпитаниците на Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ ни изпълва с гордост, но и ни задължава да продължаваме да подсигуряваме все по-добро качество на живот на жителите на Казанлък, за да имат всички те заслужено самочувствие и все по-добри възможности за развитие!“.

Петимата гости на Кмета получиха грамоти, подаръци и специална награда - екскурзия в побратимения френски град Грас на Френската Ривиера през лятото.