В. Горанов: Влизането ни в Еврозоната ще стабилизира еврото

В момента ние сме изпълнили всички критерии за влизането в Еврозоната

„България иска да приеме еврото, така ще подкрепим изцяло финансовата политика на Германия. Трябва да се страхуват само тези, които не спазват правилата“, каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю пред немската медия „Ди Велт“.

„Местната валута в България – левът – зависи от еврото и е фиксирана към него. Винаги в България сме имали за цел да изпълняваме критериите стъпка по стъпка, за да може да приемем еврото и у нас“, подчерта министърът.

„В момента ние сме изпълнили всички тези критерии: борим се с инфлацията, дълговете ни възлизат на 25% от приходите в икономиката, което е доста по-малко, отколкото при други държави, в които е влязло еврото“, допълни Горанов.

„Ако разгледаме ЕС като 3 концентрични кръга – най-вътрешният е еврозоната, след това е Шенген, а най-външният е влизане в ЕС, то ние все още сме в най-отдалечения от ядрото кръг. Искаме обаче да покажем, че имаме желание да продължим да се интегрираме в ЕС и да станем основна част от него“, коментира финансовият министър.

„Чрез нас еврото ще стане по-стабилно. От нашето влизане в еврозоната могат да се страхуват само тези, които нямат такава консервативна и предпазлива финансова политика, каквато имаме в България“, каза още в интервюто Владислав Горанов.

„В момента ние се намираме в същата позиция, в която се намираха балтийските държави преди влизането си в еврозоната. Сега в България цените на стоките са на нивото на тези в страните в еврозоната. Единственото по-евтино са цените на услугите и много българи се опасяват точно от тяхното повишаване. Аз обаче не виждам основание за такова вдигане“, коментира Горанов.

„Очакваме доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) за кандидатите за еврозоната и след това ще решим“, отговори Горанов на въпрос кога България ще подаде молба за приемане на еврото.

„Ако този доклад е отрицателен за нас, ще го приемем, но само ако е основан на обективни критерии. Тогава поне ще ни е ясно какво още трябва да направим. Предполагам, че до средата на април ще имаме по-конкретна представа“, каза още финансовият министър.

„Към България винаги е съществувала критиката за корупция в държавата. Направихме много, за да се борим ефективно с нея, със сигурност има още какво да се прави по въпроса. В скорошно допитване на „Евробарометър“ за мнението на гражданите на ЕС в кои държави корупцията е основен проблем – страни като Гърция, Испания, Кипър и Италия бяха преди нас“, каза Горанов. Той подчерта, че не твърди, че в България няма корупция, но тя е проблем и в други държави, които се намират в еврозоната.