Б. Банов за Ларгото: Случват се такива технически проблеми

Обектът е в гаранция и ще бъде възстановен за сметка на изпълнителя

Две години след ремонта на един от символите на София – Ларгото, възникнаха множество проблеми – дупки, счупени или разместени плочки, счупени стъкла на куполите, неработещо осветление, изсъхнала зеленина.

Проблемите са навсякъде. Цялото пространство е много далече от това, което трябваше да бъде при вложени толкова много милиони за ремонта, каза Борис Бонев от „Спаси София“. Обидно е, че точно пространството в триъгълника на властта изглежда така, „по този абсолютно безобразен начин, платен с нашите пари“, каза той.

Бонев допълни, че организацията е подавала сигнали за некачествено строителство в Ларгото непосредствено след завършването на обекта. „Отново се налага ремонт на ремонта, това стана симптоматично за начина, по който се изпълняват проектите не само в София, но в цяла България“. Причините, според него, са некачествен ремонт, лоши проекти, липса на качествен надзор, макар да има и вандалски прояви.

„Ние от месеци се занимаваме с този проблем, не е въпросът просто да подменим една или друга плочка“, каза в ефира на БиТВ министърът на културата Боил Банов. Той обясни, че проблемът е със сложната отводнителна система, „която явно някъде дефектира“, и се изчаква топлото време.

"Всичко това е в гаранция, данъкоплатецът няма да се натовари по никакъв начин", подчерта министърът и добави, че са в непрекъснат контакт с фирмата изпълнител.

„Случват се такива технически проблеми – и вкъщи, ако правите ремонт, е възможно да ви протече. Викате фирмата, когато сте в гаранция, когато сте си я наел законосъобразно, тя ви го оправя“, каза Банов.

По думите му при приемането на обекта всичко е изглеждало добре.

„Разбирам, че е неприятно за обществото, но това са огромни ремонти на огромна площ и е възможно някъде да се пропука“, каза министърът.

Помолен да коментира съдбата на къщата на Иван Гешов в София, Банов каза: „Мисля, че там вече има решение Общината със собствениците и ще се пристъпи към реновиране“. "Това е частна собственост", подчерта той.

За Двойната къща гостът посочи, че собственикът е разбрал ситуацията и важността ѝ и ще направи пълно възстановяване.

Банов каза, че ще се направи проверка на сечта в Борисовата градина.

Министърът планира промяна в работата на Института за паметници на културата.