Съдят 17-годишен за смърт на пътя

Първоначално и Златомир, и оцелелите пътници твърдели, че зад волана е била жертвата

17-годишен младеж от Айтос застава днес пред Окръжния съд в Бургас за причиняване на смърт по непредпазливост в катастрофа. Процесът срещу Златомир Велчев точно 26 месеца, след като на 31 декември 2015 г., 15 минути преди настъпването на Нова година, при движение с несъобразена скорост на разклона за Българово, по пътя Айтос – Бургас, в пияно състояние той се заби с автомобил „Пежо“ в мантинела. Ударът бил толкова силен, че през десния прозорец на колата изхвърчал спътникът му – 17-годишният Велислав Вълков. Младежът паднал в дере и загинал на място. При инцидентът пострадали още две момчета- на 15 и 19 г., които също се возели в колата.
Първоначално и Златомир, и оцелелите пътници твърдели, че зад волана е била жертвата. Експертизата обаче показала, че именно Златомир е карал колата. Шофирал е без книжка, със скорост 125 км/ч при максимално допустима 90 км/ч. В кръвта си имал 0.84 промила алкохол.
Срещу подсъдимият е повдигнато обвинение по чл. 343, ал. 3, б. „Б“, вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс. За това престъпление законът предвижда от 3 до 15 г. затвор. Ако извършителят е бил непълнолетен, както в конкретния случай, той може да получи до 5 г. лишаване от свобода, казват юристи.
Припомняме, че Златомир беше задържан от полицията  в Карнобат към 02.30 часа на 26 февруари т.г., след като бе заловен да кара надрусан с коктейл от амфетамини и метаамфетамини лек автомобил „Мерцедес“.  При проверката било установено, че тийнейджърът не само е неправоспособен водач, но и е застанал зад волана по време на едногодишно административно наказание, наложено му за същото престъпление.
От МВР уточняват, че на 28 януари, в дома му на ул. „Орлово“ криминалисти откриха 37 топчета с марихуана и електронна везна - за разпределяне на дози.