М. Габриел: 10% от жените са били жертва на кибертормоз

Политика

16-03-2018, 12:19

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ц. Цачева: Неоправдани са страховете от предложените промени в НK

Близо 225 млрд. са публичните разходи в ЕС за борба с насилието и пропуснатите ползи

Темата за сигурността е водеща за хората в ЕС. Но ако едната половина от обществото е насилвано и убивано, то не можем да говорим за сигурност. Насилието над жени е ежедневие. Това ограничава пълноценното участие на жените във всички аспекти. Нужна е поведенческа промяна, за да се преборим със стереотипите. Това каза еврокомисарят Мария Габриел на форум, посветен на проблемите с домашното насилие.

"Истанбулската конвенция е тази, която не само се бори с насилието над жени, но насочва погледа срещу предотвратяване на този проблем. Тя не е форма за възприятие на идеология за пола", категорична е Габриел.

"Близо 225 млрд. са публичните разходи в ЕС за борба с насилието и пропуснатите ползи. Тези пари могат да отидат за образование и икономика. Свидетели сме вече на нови форми – кибернасилие. То става все по-застрашително. 10% от жените над 15-годишна възраст са били жертва на кибертормоз. Те са по-честа жертва от мъжете. Отмъщават им с публикуване на порнографско съдържание", посочи Габриел.

"Децата от 9 до 16 години, притеснявани онлайн, вече са 17 на сто. 4 на сто повече от преди няколко години. Жертвите трябва да се осмелят да говорят, но трябва да има повече мерки за превенция", каза Мария Габриел.