Ръст на търговските дела бележат в ДОС

Крими

16-03-2018, 12:29

Снимка:

Ангел Радилов/Добрич утре

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Запазва се тенденцията за бързо и качествено правораздаване в Окръжен съд - Добрич

13 са делата, образувани по молби за обявяване в несъстоятелност

348 са новообразуваните търговски дела през отчетната година, от които 183 първоинстанционни и 165 въззивни. 43% или 79 броя от образуваните първоинстанционни търговски дела са по Търговския закон и Закона за търговския регистър, това заяви на пресконференция днес заместник-председателят на съда Адриана Панайотова. Сравнението с предходните години, когато тези видове дела са били 58 и 30, показва значително нарастване на постъплението. 18% са били частните производства за обезпечение на бъдещ иск, 10% от делата съставляват облигационни искове от и срещу търговци.

13 са делата, образувани по молби за обявяване в несъстоятелност, при 6 и 11 за предходните години. Справката показва, че 8 от производствата по несъстоятелност са започнали по молба на кредитори, а останалите 5 - по молба на длъжника.

Свършените през отчетната година търговски дела са 353, като за поредна година всички решения по тях са постановени в едномесечен срок, което е красноречив факт за бързината на търговското правораздаване.

Статистиката показва, че за трите наблюдавани години, 2017-а е с най-висок процент потвърдени и с най-нисък процент отменени съдебни актове по търговски дела.

През отчетния период в Търговско отделение са образувани и 33 фирмени дела за първоначална регистрация. От тях 32 са били за регистриране на новоучредени сдружения, фондации и читалища и едно за регистриране на религиозни институции и местните им поделения. Заличени са две сдружения и една фондация.