МОН монтира 200 000 шкафчета в училищата

Общество

18-03-2018, 12:37

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Целта е да са по-леки ученическите чанти

От 15 септември половината от учениците от 1 до 7 клас ще имат на разположение шкафчета, където да оставят своите учебници. Решението е на министерството на образованието и науката и с него се цели да се намали тежестта на ученическата раница. Освен това се работи и по внедряването на електронно четими учебници, които по един по-забавен и интересен начин да предадат на децата новите знания.

Учебник, помагало, учебна тетрадка, несесер, сандвич и вода. Всичко това Алекс от 119 СОУ в София всеки ден слага в своята раница и тръгва за училище, пише ТВ Европа. Така чантата му тежи средно между 4 и 9 килограма. За да може раницата на малчуганите да бъде по-лека от МОН са насочили своите усилия към въвеждането на електронно четими учебници. В класната стая на Алекс вече имат опит как се работи с дигитални материали и са категорични, че така уроците са по-забавни и интересни. В столичното 119 училище, учителката на Алекс не използва хартиен учебник. Тя разчита изцяло на електронния вариант и мултимедийните задачи, които й помагат да предаде новия урок по-забавно и интересно.

От МОН съобщиха, че през новата учебна година ще бъдат закупени и монтирани 200 000 шкафчета, в които децата да оставят своите учебници. Като още една мярка за намаляване на тежестта на ученическата раница се предвижда учебниците да се печатат на олекотена хартия, а тези които са над 140 страници да бъдат разделяни на 2 части. От МОН са категорични, че дигиталните учебници няма да заместят напълно хартиените.