Уейнрайт: Около 30 хил. са потенциалните терористи в Европа

Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на „Ислямска държава”

Около 30 хиляди души в Европа са потенциално част от терористични общности. Това обяви в интервю за БиТВ  директора на Европол Роб Уейнрайт. По думите му България и всички страни в Европа са застрашени от тероризма.

„Нещата не са толкова ясни. Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на „Ислямска държава”, уточни Уейнрайт.  

"Основните заплахи днес срещу Европа са много комплексни – има експлозия от терористичната дейност през последните години, има киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави", коментира още директорът на Европол.

Той коментира атентата в Сарафово преди години: „Това беше един от най-важните случаи в историята на тероризма, в който Европол оказа съдействие. Българските власти ни дадоха пълен достъп, успяхме да постигнем много в разследването”.

Днес в София ще се проведе една от най-важните срещи в рамките на българското европедседателство с участието на Европол. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес ще открият срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол.

Това е единствена по рода си форма за надзор над функционирането на Европол от страна на Европейския парламент, съвместно с националните парламенти. В срещата ще участва и комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Срещата се провежда в НДК затова движението в района около двореца на културата ще бъде ограничен.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен