Цифрова седмица в Регионална библиотека „Дора Габе”

All Digital Week

През седмицата 19 – 25 март 2018 г. в Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване на библиотеката ще бъде представяна презентация на тема „Безопасен интернет”. Заявете удобен за вас час!
В библиотеката ще получите флаери с Правила за сигурност и безопасност в Интернет и съвети как да разпознаваме фалшивите новини .

 В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване имате възможност:

  • Да се научите да работите с компютър, да получите консултантска помощ и индивидуално обучение за търсене на информация в интернет и за ползване на средства за комуникация – имейл, Скайп, Фейсбук и други социални мрежи.
  • Да четете онлайн вестници и бюлетини
  • Да получите информация и достъп до административни електронни услуги (електронно правителство)

 На уебсайта на библиотеката http://www.libdobrich.bg в рубриката
Полезно за вас http://www.libdobrich.bg/listinfo.php?id=232  можете да посетите сайтове на държавни институции, образователни портали, услуги на електронното здравеопазване - проверка на личен лекар, търсене на лекарства, заплащани от НЗОК, справка за здравноосигурителен статус, онлайн ресурси за търсене на работа, както и помощ при кандидатстване за работа, свободните работни места в Добрич и областта, връзки към местни, национални и световни културни институти, актуални културни новини от Добрич и страната, безплатно културно съдържание, онлайн издания за култура и изкуство.

Приобщи се към Цифрова Седмица /All Digital Week/ 2018!

Всеки, който иска да се научи да ползва компютър и да сърфира в интернет, е добре дошъл в библиотеката. Безплатно и забавно е!

За контакт:
Кръстинка Андреева, тел: +359 58 602574 e- mail: infocenter@libdobrich.bg

През 2018 г. пан-европейската кампания Get Online Week, която се провежда от 2010 година насам, е с ново име - ALL DIGITAL WEEK. Това е ежегодна кампания за повишаване на цифровата грамотност и използването на цифровите технологии и се провежда от центрове за компетентност, библиотеки, училища и неправителствени организации в цяла Европа. Всяка година в рамките на Цифровата седмица над 100,000 европейски граждани участват във вълнуващи събития за запознаване с цифровата трансформация и нейните последици.

Тази година Цифровата седмица се провежда от 19 до 25 март и е фокусирана върху:

∙ Изграждане на доверие в технологиите чрез развиване на критично мислене и медийна грамотност (включително осъзнаване и борба с фалшиви новините, речта на омразата и злоупотребата със социални медии);

∙ Разработване на подходи за учене през целия живот за подобряване на цифровите умения в непрекъснато променящата се и все по-цифрово ориентирана икономика.

Цифровата седмица има за цел да изпрати ясно послание към гражданите на Европа, че те трябва да предприемат активни стъпки, за да разберат и да се възползват от възможностите, които им носи цифровата трансформация. Кампанията цели да запознае гражданите с инструменти и подходи за повишаване на техните цифрови умения и да им помогне да бъдат по-адаптивни по отношение на техните работни умения.

Фондация „Глобални библиотеки – България“, като член на All Digital ще бъде национален координатор на Цифровата седмица. Като наши партньори в седмицата се включват 14 регионални библиотеки от: Габрово, Бургас, Разград, Стара Загора, Русе, Варна, Силистра, Добрич, Пазарджик, Смолян, Видин, Сливен и Враца, които организират различни по тип събития и дейности, покриващи по-конкретни въпроси като цифрова грамотност, медийна грамотност, онлайн сигурност и киберсигурност, дигитални умения за пазара на труда, програмиране за деца и др. В седмицата ще участват и специалисти от партньорски организации, които ще представят някои от темите в рамките на седмицата пред различни групи ползватели. Ще се състоят и демонстрации на модерна дигитална техника и обучения и консултации за работа с нея.

За повече информация следете сайтовете на участващите библиотеки и картата на европейската седмица, която съдържа предварителни данни за местата и темите на събитията.