Проф. Кантарджиев: Повече физическа активност и чист въздух

Животът

20-03-2018, 10:14

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как да се предпазим от пролетните алергии?

Идва периодът на алергиите, защото започва цъфтежът

Повече проветряване, физическа активност и чист въздух. Това препоръча директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев срещу характерните за пролетта вируси, които ни очакват.

"Няма да вдигнеш температура, няма ги усложненията на грипа. Минават за 7 дни, а при 25% - за 2 седмици", посочи той в ефира на Българияонерър и препоръча да приемаме витамин D, тъй като вече 3-4 месеца сме без слънце.

Проф. Тодор Кантарджиев обяви, че няма области в страната, в които да има вирусна епидемия. Изолираните грипни щамове са само 10% от материалите на болните хора.

"Идва периодът на алергиите, защото започва цъфтежът. Тополите нямат нищо общо с алергиите", отбеляза той и добави, че в момента хората масово се оплакват от синузит, защото инфекциите на горните дихателни пътища го изострят.

Проф. Кантарджиев препоръча да се внимава с ходенето в Сърбия, тъй като смъртните случаи от морбили там са вече 11, а заболелите са около 3000.

"Антибиотиците трябва да се дават правилно, лекарите правилно да ги изписват", подчерта проф. Кантарджиев. Ползваме скъпите и нови антибиотици, а не ползваме пеницилини, не скри възмущението си експертът.