Русенската публика видя филма „Забраняваната легенда“

Животът

20-03-2018, 16:48

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът връчи златна значка „Русе на цигуларя Минчо Минчев

Посветен е на живота и гибелта на капитан Христо Бърдаров, загинал в Първата световна война

Днес в РУ „Ангел Кънчев“ се състоя представянето пред русенска публика на филма „Забраняваната легенда“, посветен на живота и гибелта на капитан Христо Бърдаров, загинал в Първата световна война за свободата на Македония.

Филмът беше представен от известния български радио журналист и телевизионен коментатор Костадин Филипов или по-известен в журналистическите среди като Коста Филипов.

Инициативата се осъществи под патронажа на областния управител на област Русе Галин Григоров и със съдействието на ръководството на Русенския университет.

Григоров се срещна с Филипов в Областната администрация и двамата обсъдиха възможности за бъдещи съвместни инициативи. Григоров заяви, че е радостен от факта, че подобно културно събитие се състои именно в Малката Виена, която е център на европейската и дунавска култура. Той добави още, че е родолюбиво и достойно да се отдава почит към геройството и саможертвата на отстоявалите свободата и обединението на разпокъсана България.

С думите „Дейността Ви е от съществено значение за съхранението и предаването на родната памет!... Бъдете пример за личност, отдадена на патриотизма и обществения живот!“ Григоров се обърна към госта.

Костадин Филипов е роден на 28.03.1947 г. в гр. Петрич. Там той завършва гимназия, а след това става студент по журналистика в Софийския университет. Работи във вестник „Народна младеж“, а после оглавява програма „Хоризонт“ на БНР. Последователно до 2010 г. е кореспондент на БНР, БТА и БНТ. В момента е член на Управителния съвет на Македонския научен институт в София.