Улиците няма да се наводнят със стари немски автомобили

Когато отиде на годишния технически преглед, колата ще бъде проверена какви газове изхвърля

"Старите немски автомобили няма да залеят България, няма риск старите коли от Германия да ни наводнят", категоричен бе пред БНТ депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

"България няма страшно да се "наводни" , защото доколкото зная и присъствах в една делегация в края на годината в Германия точно за годишни технически прегледи и подобряването им у нас, в България се предвижда също на база на изгорелите газове да се залепват стикери на стъклата. Зеленият стикер ще бъде разрешено във всички части, във всички градове да се придвижват автомобилите, с жълтия стикер ще има някакво ограничение, червеният стикер може да бъде забранено. Но това ще го решат кметовете", обясни депутатът.

"Какво ще направим в България - ще въведем годишен технически преглед, но не на база на евростандарта. На база на изгорелите газове ще се залепват тези стикери", добави той.

Иванов обясни, че когато отиде на годишния технически преглед, колата ще бъде проверена какви газове изхвърля и на тази база ще се залепва стикерът, а на базата на стикера, кметовете ще решат дали има право да влиза в града или няма право.

"Хората вече не търсят автомобили над 15 години", категорична е Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили в България. По думите ѝ причината е, че рискът при закупуването на такъв автомобил е много голям, разходите за ремонт - също. "Не мисля, че вече някой прави подобни рисковани покупки", обясни тя.