Галерия "Средец" представя "Проекти" на Иван Стратиев

София Лайф

21-03-2018, 11:23

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба „Непознатият Райко Алексиев“

„Проект” за Иван Стратиев е дългият или кратък път за реализиране на една идея

Галерия „Средец” на Министерството на културата е домакин на изложбата „Проекти” на Иван Стратиев. Специален гост на откриването бе Стояна Венева.

„Проект” за Иван Стратиев е дългият или кратък път за реализиране на една идея. По думите му при художниците картините не се раждат от нищото, а извървяват своя път от зачеването - хрумването, идеята, през износването й в главата и сърцето на автора, до раждането на завършена творба. Този процес при Иван Стратиев е съпроводен със създаването на множество рисунки, идейни проекти, етюди, ескизи, картони и накрая идва самото създаване на картината. Всичко това се случва в „кухнята” на автора - в неговото ателие. Там често цари творчески хаос, има много недовършени, започнати или изоставени проекти, а завършените картини не остават дълго. В ателието рядко се допуска публика.

Понякога се появява възможност и желание у художника да покаже процеса на създаване на произведението - от първите рисунки, до крайния резултат, както се случва и в тази изложба. Особен акцент в нея са рисунките и проектите за илюстрации към книгата на Стояна Венева с работно заглавие „Великата разпоредителка”.

Авторът показва и произведения от най-ранните си творчески години, от по-късни периоди, произведения, отразяващи едни и същи теми, които са го вълнували, но през различни периоди, с различни техники, както и едни от най-новите си търсения в живописта и в серия обекти. Така публиката е приканена да погледне дълбоко в „собствения” свят на художника.

Изложбата „Проекти” продължава до 30 март.