Метрото в София стана проект на десетилетието 2007 – 2017

Кметът: За 10 години успяхме да осигурим непрекъснато строителство на метрото

Изграждането и развитието на Софийското метро е "Най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието" за периода 2007 – 2017. Проектът получи отличие на специалното издание на инициативата "Infrastructure Bulgaria Awards 2018".

На 20 март се състоя събитието, организирано от "Градът Медиа Груп", част от Календара на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Като възложител наградата получи кметът Йорданка Фандъкова. В думите си тя каза: "Благодарим за тази награда на Градът Медия Груп за инициативите през годината, така че проектите, които реализираме, да станат достояние на всички. Метрото промени града, промени качеството на живот на гражданите. Метрото е най-големият транспортен и най-големият екологичен проект. С него спестяваме 75 хиляди тона годишно вредни емисии във въздуха.

Метрото е пример за партньорска работа. Важно е, че през последните години построихме повече от половината от метролиниите, 21 км, и в момента метрото продължава да се строи, сега го ползват 350 хиляди души, а от 2019 – 2020 година, когато завърши изграждането на трети метродиаметър – половин милион софиянци и гости на София ще се възползват от метрото".

Кметът Фандъкова изказа специална благодарност на инж. Братоев, на всички строители, проектанти, инженери, на всички стотици работници, които работят денонощно, за да се спазят сроковете. "На правителство съм благодарна за личните усилия на премиера Бойко Борисов, който стартира работата по метрото като кмет на София. Благодарна съм на управляващия орган, на ЕК и ЕИБ. Благодаря на гражданите на София, които проявяват търпение при строителството, но те знаят, че си струва", каза кметът Фандъкова, която получи наградата.

Изпълнителният директор на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев посочи, че допреди десетилетие имаше само две фирми, които можеха да сторят метро. За да се реализира този обект, се укрепи капацитетът на много компании и сега те са 12, на обектите в момента има 28 подизпълнители и доставчици от страната, няколко хиляди работници са ангажирани на строежа и още толкова са по бази и заводи.

„Западната порта на Сердика“, която е първият археологически парк, получи награда в категория „Градска среда“. Наградата получи заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

В раздел "Екология" първа награда получи проектът за изграждане на канализация на град Банкя. Наградата получи кметът на Банкя Рангел Марков.