Направиха първа копка за модернизация на пречиствателната станция край с. Врачанци

Съоръжението е част от интегрирания проект за подобряване на водния сектор в Добрич

Зам. -министърът на околната среда и водите Красимир Живков направи първа копка за реконструкцията и разширението на пречиствателната станция за отпадни води край добричкото село Врачанци. Съоръжението е част от интегрирания проект за подобряване на водния сектор в Добрич, който общо ползва ресурс от близо 115 000 000 лева по оперативната програма "Околна среда".
Водният проект в община Добрич е сред най-значимите през новия програмен период, заяви Красимир Живков при откриване на строителната площадка на пречиствателната станция. Той определи инвестицията от близо 32 000 000 лева в съоръжението като социално необходима, защото с модернизацията ще се минимизират рисковете за здравето на хората. В пречиствателната станция ще бъде изградено биологично стъпало като с новите технологии отпадните води ще се пречистват и от азот и фосфор. Целта е да се постигне устойчива и здравословна среда, каза Красимир Живков. Зам.-министърът посочи, че в рамките на интегрирания проект в Добрич ще бъдат подменени около 80 километра стари азбестови тръби, ще бъдат изградени канализационни колектори и ще се намалят загубите на вода, които сега достигат 80 на сто.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов заяви, че общината ще следи зорко за качеството на строителните работи на пречиствателната станция, които трябва да приключат през август 2019 година.

Снимки от първата копка можете да разгледате тук.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"