Световен ден на водата

Животът

22-03-2018, 06:49

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 5 млрд. души ще страдат от недостиг на вода до 2050-а

Според ООН, до 2050г. 5 млрд. души по света ще имат недостиг на вода

Световния ден на водата се отбелязва на 22 март съгласно резолюция 47/193 на Общото събрание на ООН от 22 февруари 1993 г.

Целта на деня е да привлече вниманието на обществеността към проблема за достъпа на хората до чиста питейна вода, към значимостта на опазването и съхранението на запасите от прясна вода и на водните ресурси като цяло.

Цели 70% от земната повърхност са заети от вода. Само 2,5 % от това количество е прясна вода, почти две трети от която се намира в полярните ледници.

Основните източници на вода за човека са реките и езерата, а също почвената влага и подземните води. Най-големият природен резервоар на прясна вода е разположеното в Източен Сибир езеро Байкал (20% от световните и 80% от руските запаси на езерна прясна вода).

Но прясната вода е разпределена по земното кълбо неравномерно и много страни в настоящето се сблъскват с липсата й.

В Европа и Азия, където живеят над 70% от населението на света, се намират само 39% от речните води.

Според Световната здравна организация (СЗО) и Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в днешно време достъп до питейна вода в близост до местата на пребиваване нямат около 663 милиона човека, 80% от които живеят в селските райони.

Около 1,8 милиарда души са принудени да използват вода, замърсена с фекалии, което създава риск от заразяване с холера, дизентерия, тиф и полиомиелит. Най-голям е този проблем в Африка. от ООН смятат, че до 2050 г. над 5 млрд. души ще имат недостиг на чиста, питейна вода.

Ежегодно от недостиг на чиста вода или от заболявания, възникнали след използването на замърсена вода, на континента умират около 5 милиона души.