Прекратиха 18-годишно дело за жилищна измама

Крими

23-03-2018, 12:31

Снимка:

freeimages.com/Jason Morrison

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Разследването в Ямбол продължило 15 години

Дело за измама в особено големи размери, което е продължило 17 години, 7 месеца и 11 дни е било прекратено поради изтичане на абсолютната давност. Фрапиращият случай е бил установен при проверка на Инспектората към ВСС. Става въпрос за особено тежък случай, при който са били платени, но не са били получени жилища в Ямбол.

Разследването на случая е продължило близо 15 години. Допуснати са били големи забавяния от разследващите органи и прокурора, сочи анализът на съдебните инспектори.

През първите три години на досъдебното производство са извършени малка част от необходимите действия по разследването. По тази причина е бил отстранен разследващият следовател. Освен това е имало над 4 години, през които не са извършвани никакви действия по разследването.

От 2012 до 2016 г. районната прокуратурата в Ямбол 4 пъти е внасяла обвинителен акт в съда. Всеки път съдебните производства са били прекратявани, тъй като той не е отговарял на всички законови изисквания. В съдебната фаза са допуснати кратки забавяния – при две от производствата в Районен съд - Ямбол, продължили 10 месеца и 11 месеца.

В резултат на цялата тази сага приключването на делото е забавено с 11 години, а производството е прекратено поради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване на повдигнатите обвинения.