Борисов: Няма да отзоваваме българските дипломати от Русия

„За съжаление в момента сме във време много по-тежко от Студената война“, каза в Брюксел премиерът

България на този етап няма да отзовава своите дипломати в Москва заради случая „Скрипал“. Това стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел. Министър-председателят е в столицата на Европа, където втори ден тече заседание на Европейския съвет, на което беше обсъдено покушението срещу бившия руски шпионин и дъщеря му.

"Докато има "висока степен на вероятност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори", заяви Борисов, запитан дали и страната ни ще се включи в бойкота към Кремъл, който вероятно ще предприемат някои европейски страни.

"За съжаление в момента сме във време много по-тежко от Студената война. Тогава имаше ясни разделителни линии, двама глобални играчи, горе-долу имаше някакви правила. Сега отношенията между всички се промениха толкова рязко, толкова твърдо, че не съм никакъв оптимист за мирното развитие на света", заяви Борисов.

Той коментира и предстоящата след 3 дни среща ЕС-Турция на българска територия. „Огромна отговорност, голямо доверие и много очаквания“, каза той.