Срутище застрашава язовир Кричим

Животът

24-03-2018, 10:46

Снимка:

Община Кричим

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво ще се случи при формирането на висока вълна, която да прелее над короната на стената

Срутище застрашава язовир Кричим. За това алармира кметът на Община Кричим Атанас Калчев.

Местните хора се тревожат, че и при най-малката сеизмична или друга активност скалният масив може да се срути и да предизвика огромна трагедия.
Кметът на Кричим Атанас Калчев също призова отговорните институции да вземат незабавни мерки, преди да се е стигнало до инцидент, който би могъл да вземе и жертви.
„Несериозно е да се обяснява от отговорни институции, че чрез проекта за рехабилитация на републиканския път от село Михалково до град Кричим скатните откоси на срутището ще бъдат обезопасени и едва ли не проблемът ще бъде разрешен в цялост”, коментира кметът.
Според него е несериозно да се стига до тълкувания това срутище ли е, или е свлачище и от там да се правят опити за размиването на отговорностите между централните и териториалните органи на изпълнителната власт, и собствениците и ползвателителите на имоти.
„Смятам, че не е редно аз да разяснявам на населението на общините Кричим и Стамболийски, както и на компетентните държавни институции, които имат и задължения по контрол и превенция, какво ще се случи при евентуално внезапно срутване на големи количества земно-скални маси в чашата на язовир “Кричим”.
Какво ще се случи при формирането на висока вълна, която да прелее над короната на стената и обратната аналогична вълна с посока към язовирната стена “Въча” и ПАВЕЦ “Орфей”, допълни Калчев.