Местим часовника с 1 час напред

Животът

24-03-2018, 12:06

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това означава, че ще спим с един час по-малко

На 25 март сутринта минаваме към лятното часово време. В 3 часа сутринта местим часовника с един час напред, на 4:00. Това означава, че ще спим с един час по-малко.
Лятното часово време е въведено, за да се пестят разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При тази система  официално прилаганото време се измества с 1 час по-напред от астрономическото време и важи между март и октомври. Целта е да се осигури по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат, поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част на денонощието, в зависимост от сезона на годината.
В България е въведено на 1 април 1979 година.
През последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан , Бангладеш, Грузия, Армения, Египет, Азербайджан, Русия и украинските области Донецк, Луганск и Крим. Държавите, които се отказват от зимното часово време и остават за постоянно на лятното, са Аржентина, Беларус, Чили, Турция и т. нар. "Севернокипърската турска република", Сингапур, Узбекистан и част от Малайзия.
От началото на 2018 г. в Европейския парламент започват да се водят дебати по отмяна на лятното часово време на територията на целия Европейски съюз, като се обсъждат икономическите ползи, но и вредите за здравето от смяната на времето. Окончателно решение засега няма.
Психолози твърдят, че минаването от зимно към лятно часово време не влияе добре върху психиката на хората. Смяната съвпада с периода на пролетната умора, което означава, че по-чувствителните може да се почувстват уморени, изнервени, изтощени и безжизнени. Възможно е дори да се стигне до апатия, главоболие, лека депресия, загуба на апетит, безсъние или сънливост, неработоспособност, раздразнителност, отпадналост.
Адаптацията на биологичния часовник към новия ритъм става за около 7-10 дни. Препоръчва се през този период да се намалят "оборотите" и да се спи по-дълго. Доказано е, че през първата работна седмица след смяната на часа хората се чувстват по-различно, по-бързо се уморяват, липсва им мотивацията, често се променя часът на заспиването, защото са нарушени биоритмите. След това всичко се нормализира.
Ето няколко съвета за добър сън и прилив на енергия в организма ви:
•Намирайте повече време за разходки на слънце и чист въздух, което ще доведе до повишаване нивата на мелатонин и ще ви ви зареди с витамин D.
•Спортувайте, тъй като движението е гаранция за добър и спокоен сън.
•Избягвайте храненето, и особено преяждането, няколко часа преди лягане, както и се стремете да ядете леки храни.
•Дори и да нямате навика да закусвате, хапнете нещо след ставане сутрин. Умереното, а не обилното, хранене действа разсънващо и енергизиращо. Ако нямате апетит, изпийте поне чаша хладка вода (може и с резен лимон).
•Приемайте богати на витамини храни (цитруси, зеленчуци, ядки) и добавки.