София се отличава с най-висока заетост в страната

Парите

24-03-2018, 15:20

Снимка:

Столищна Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фандъкова: Имаме разбиране, че напредъкът идва чрез образование и култура

За последните 10 години София е с най-голям ръст на БВП

През 2016 г. работната сила в София е 1/5 от тази в страната. Заетостта е най-високата в страната, като – заетите са над 72%. Това каза кметът на София в рамките на международен форум за бъдещето на труда, организиран от социалното министерство с подкрепата на ЕК с участието на заместник-министър Зорница Русинова по-рано през седмица, предаде общината.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира, че образованието е най-важно за бъдещето на труда. Тя цитира данни за развитието на София, според които за последните 10 години София е с най-голям ръст на БВП – столицата произвежда 40 на сто от БВП в страната.

София все повече привлича граждани от цялата страна, като близо 21 процента от децата в България, родени през 2016 година, са от столицата. Друга отличителна особеност на столицата е концентрацията на високообразовани кадри, като над 50 процента от заетите в града са с висше образование. През 2016 работната сила в София е една пета от тази в страната, а заетостта е най-високата.

"Безработицата трайно е около и под 3 процента. Последните икономически анализи сочат, че София вече осигурява работни места за живеещите в съседни градове и общини. Има сериозен ръст на заетите работни места в IT сектора, София е сред топ три на европейските градове по стартиращи компании в сектора", каза също кметът Фандъкова.

"Ниската безработица обаче отваря редица предизвикателства пред бизнеса, усеща се липсата на добре подготвени кадри. Общината управлява и поддържа над 220 общински детски градини. Само в последните 10 години сме построили 89 нови сгради и продължаваме да строим. Предстои ни да открием още 3 и имаме проекти за още 8. През 2017 г. сме постигнали над 60% обхват на децата в детски ясли до 3 години, а от 3 до 6 г. – над 90%. В предучилищна възраст от 5 до 6 години са включени 100% от децата", заяви кметът.