Пияните шофьори ги чака жестока гилотина

Животът

25-03-2018, 11:01

Снимка:

МВР

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шофьори се дърпат от проверка с дрегер

Подлагат ги на програма "Шок и ужас"

Водачите, спипани пияни или дрогирани от КАТ, да ходят на задължителни срещи с пострадалите в катастрофи и близки на загинали на пътя. Това предложение за промяна да залегне в един от трите нормативни акта за шофьорите след разкомплектоването на Закона за движение по пътищата, настояват от Асоциацията на пострадали при катастрофи.

 "Такава допълнителна санкция има от години в много страни от Европа, както и в Америка", обясни пред  "Телеграф" председателят на асоциацията Владимир Тодоров.

До дни се очаква законите за водачите да бъдат качени за обществено обсъждане. Всички заинтересованистрани ще имат време от около месец, в който да дадат предложенията си за допълнителни текстове в тях. " В този период ще поискаме да се въведат т. нар. "Уикенд курсове", уточни Тодоров. При провеждането им ще има беседи с психолози, както и различните инициативи със специална методика, наричани в чужбина "Шок и ужас".

Водачите, спипани пияни или дрогирани на пътя, ще гледат по задължение стряскащи видеоматериали от зловещи катастрофи с жертви и ранени. "Освен това ще се организират срещи с хора, загубили близки в инциденти на пътя, както и с пострадали при сблъсъци между автомобили", каза Владимир Тодоров.

Курсът няма да завършва с изпит, а целта му ще е да покаже на нарушителя до какво може да доведе поведението му, ако се повтори. Ще въздействаме на психиката. В чужбина има огромен ефект", уверен е председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.