Кандидатстването за 7 клас започва

Животът

25-03-2018, 14:25

Снимка:

wikipedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В столицата седмокласниците тази година са над 10 000

Започва кампанията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. Балообразуването ще е по нов механизъм за втора поредна година, като максималният бал е 500 точки, а не 36. В столицата тази година има над 10 000 седмокласници.

Всички седмокласници задължително трябва да влязат в средно училище, тъй като завършват основно образование.

Няма да има и промяна при тестовете по български и математика.

Ако ученик не се яви на изпитите или има двойки, също ще участва в класирането само с балообразуващите предмети от дипломата и тук най-високият бал може да е 100 точки, предава БНТ.

"Бих искала да обърна внимание на родителите и децата да видят кои предмети училището е избрало като балообразуващи, но говорим балообразуване под формата на точки", обясни Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

Балобразуващите оценки се определят от приемащото училище, най-често са български език и математика, но могат да бъдат и химия, физика, биология. Кастрева разясни още, че за сегашните петокласници и шестокласници, балообразуването ще става само с оценките от 7-ми клас, а не със средноаритметични оценки от трите години.

В столицата седмокласниците са малко над 10 хиляди и са с 370 повече от миналата година.Те ще могат да кандидатстват за 236 профилирани и 147 професионални паралелки.Въпреки че броят на професионалните паралелки е увеличен, каквато е и стратегията на министерството, в столицата доминират училищата, които предлагат чужди езици, природни и хуманитарни науки и математика.

В професионалните гимназии тази година има нови специалности - "Балнеолечение", "Ръководител движение" ,"Каменоделство". Що се отнася до частните уроци, средно около 1500 лева излиза на родителите допълнителната подготовка на децата им.

Изпитът по български език е на 21 май, а този по математика - на 23 май. И двата са от 10 ч., тъй като в 8 ч. започват матурите на дванайсетокласниците.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"