Започва кампанията за пролетното почистване на София

Мисия София

26-03-2018, 10:19

Снимка:

пресцентър СО

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откраднаха кола в Люлин... докато собственика я чисти

Старт на кампанията ще дадат децата от 74 СУ „Гоце Делчев“ и техните родители в район „Връбница“ от 11.00 ч.

Традиционната кампания – Пролетно почистване на Столична община ще започне днес и ще продължи до 28 април 2018 г. под мотото „Заедно за почистим София пролетно!“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Старт на кампанията ще дадат децата от 74 СУ „Гоце Делчев“ и техните родители в район „Връбница“ от 11.00 ч. с фолклорна програма и дейности по почистване, засаждане на дървета, растителност, възстановяване и боядисване на пейките за отдих в училищния двор.

Тази година кампанията ще протече на две етапа:
- Първи етап: „Заедно да почистим, поддържаме и пазим своя квартал” от 26 март 2018 г. до 15 април 2018 г.. През първия етап ще бъдат почистени прилежащите територии към жилищни сгради и еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, затревяване на свободни общински площи и др., засаждане на растителност.
- Втори етап: „За по-чиста и зелена София” от 16 до 28 април 2018 г. През втория етап на кампанията ще се изпълнят дейности по озеленяване на училищни дворове, детски заведения, територии около паметници, затревяване на свободни общински места, засаждане на дървета, нискостеблени храсти и цветя в градинки и паркове, възстановяване на пейки и боядисване на същите; почистване на ел. табла от агитационни материали, рисуване от спонсори. Ще бъдат почистени територии около манастири, крайградски места и зони за отдих, затревяване на свободни площи, засаждане на дървета, нискостеблена растителност, цветя.

Създадена е организация за координиране дейността по пролетното почистване, като на телефона на оперативния център на Столичният инспекторат 987 55 55 и 93 77 566 в периода на кампанията (вкл. събота и неделя), гражданите ще могат да подават своите сигнали, предложения и др., за времето от 09.00 до 17.00 ч.

За кампанията по пролетното почистване ще бъдат осигурени 50 000 бр. чували и 20 000 бр. ръкавици.

Изпратени са покани до строителни и транспортни фирми за включване в кампанията с транспортна и товарачна техника, която ще бъде насочена към районните администрации за почистване на нерегламентираните сметища.

Създаден е сайт на кампанията /spring.inspectorat-so.org/, който да даде повече информация за кампанията.