„Реквием” на 31 март в операта

Стара Загора Лайф

26-03-2018, 10:40

Снимка:

Държавна опера Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

От 20.30 часа

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден, на 31март, от 20.30 часа, на сцената на Старозагорската опера ще прозвучи монументалната последна творба на гениалния В. А. Моцарт „Реквием”. Разтърсващата недовършена „лебедова песен” на композитора ще дирижира Старозагорският митрополит Киприан. Участват солистите Емилия Иванова, Николай Моцов, Офелия Христова и Пламен Кумпиков, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Хормайстор Младен Станев.

РЕКВИЕМЪТ (requiem aeternam – букв. ‘вечен покой’, лат.) е тържествена траурна меса /заупокойно богослужение/ в Римо-католическатa църква, по стандарт съставена от 14 канонични части, като само музикалните интерпретации през вековете на композиторите са различни. Реквиемът няма аналог в Православието и Протестантството. За най-интересни интерпретации на темата "Реквием" се считат тези на Джузепе Верди и Волфганг Амадеус Моцарт.

Реквиемът завършва творческия път на Моцарт, това е последната творба на композитора. Този факт ни кара да възприемаме музиката му по много специален начин, като епилог на целия му живот, като художествено завещание. Моцарт пише Реквиема по поръчка, която му е направена през юли 1791 г., но тогава той не е бил в състояние да пристъпи към работа – трябвало е първо да завърши оперите "Милосърдието на Тит" и "Вълшебната флейта". След премиерата на последната си опера композиторът изцяло фокусира вниманието си върху „Реквием“-а. Моцарт е вече сериозно болен, когато пише „Реквием”-а. Той умира и е знаел, че дните му са преброени. Работил е с безпрецедентна бързина дори и за него, и въпреки това не успява да го завърши: от 12 замислени части, успява да приключи непълно 9. Моцарт оставя голямо количество нотен материал с нахвърляни идеи за музиката до края на „Реквием”-а.

„Реквием” на Моцарт поражда множество легенди и дискусии. Едни от основните въпроси са какво е написано от Моцарт и какво е допълнено от Зюсмайер. Експертите-музиколози смятат, че текстът е автентичен до първите 8 такта на "Lacrimosa", след това вече е делото на Зюсмайер, който довършва творбата на базата на черновата на Моцарт, предварителни скици и устни инструкции на композитора. „Реквием” на Моцарт се смята за едно от най-ценните му и мистериозни произведения, изпълнено е за първи път на погребението на композитора.