На Благовещение Казанлък си честити Чудомирови празници 2018

33 събития, с още 3 изнесени инициативи ще изпълнят 8-те дни, в които Казанлък почита творчеството на Чудомир

На 25 март в Литературно-художествен музей „Чудомир“ в град Казанлък официално бяха открити „Чудомирови празници“ 2018. За 25-ти път казанлъчани и техните гости заживяват с богатото творчество на самобитния художник и писател в дните от датата на неговото рождение, 25-ти март до Деня на хумора и сатирата, 1 април.

В присъствието на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, общински съветници, представители на общинското ръководство и културни институти в града председателят на едноименната фондация, депутат от 44-то Народно събрание Борис Кърчев приветства първите гости на празничните дни и определи богатата програма като „венец на работата на екипа на фондацията през годината“.

33 събития от целия спектър на изкуствата, с още 3 изнесени инициативи ще изпълнят 8-те дни, в които Казанлък почита творчеството на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Наред с ученическите четения в неделните училища в чужбина, традиционните конкурси в сатиричния жанр за малки и големи, за казанлъчани и техните гости предстоят изложби, 7 театрални спектакъла, 5 от които ще си оспорват приза на 17-ия театрален фестивал „Комедийният хит на сезона“ 2018, концерти, 7 литературни премиери и 4-та научна конфаренция, посветена на многообразния талант на Чудомир. „Искрено се надявам всеки от Вас да намери своето събитие и да му се наслади!“, пожела при представянето на акцентите в празничната програма директорът на ЛХМ „Чудомир“ Добрина Матова.

Като безспорно постижение за 2018г. бе посочено включването на творчеството на „Чудото“, както е наричан приживе от близки и приятели, в учебниците на българските деца. Един от главните „виновници“ това да стане възможно проф. д-р Бисер Дамянов от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ откри изложбата за всички възрасти от акварели на Чудомир „Кръговрата на живота“. Колекцията представя около 40 акварелни и пастелни произведения, графични рисунки в сферата на т.нар. „битова живопис“.

От името на родствениците на Димитър Чорбаджийски Гергана Гечева и Лилия Димитрова пожелаха „Чудомир да остане в сърцата на казанлъчани и на българите!“ и благодариха за хубавите празници на организаторите от Община Казанлък, фондация „Чудомир“ и ЛХМ“Чудомир“. 

Традиционно, тържественото откриване на Чудомировите дни в Казанлък започна с едноминутно мълчание и полагане на цветя на гроба на именития общественик, художник и писател.

За веселото начало на празничните дни допринесоха изпълненията на Фолклорен ансамбъл „Гъдулица” към Народно читалище „Възродена искра – 2000“, с художествен ръководител Димитър Гайдаров и на Танцов ансамбъл „Арсенал“ с главен художествен ръководител Христо Стоянов.

Навръх Благовещение казанлъчани се поздравяват с началото на Чудомирови празници 2018!