Над 7 хил. деца в столицата с хронични заболявания

Общество

26-03-2018, 12:29

Снимка:

freeimages.com/John evans

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Инициативен комитет сезира Световната здравна организация

Над 7 хил. деца в София страдат от хронични заболявания. Те са на възраст от 1 до 6 години, приети в столичните детски градини с предимство, представяйки протокол за хронично заболяване. Над 30 хил. е общият брой на приетите хлапета в детски заведения. Това съобщи за „България утре“ инж. Васил Николов, председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Това са ¼ от приетите деца, сочи анализът на системата за кандидатстване в детските градини в София.

„Статистиката е фрапираща. 25 % от всички деца са с хронични болести. За сравнение-процентът е Европа е около 6“, обясни инж. Николов. По тази причина от организацията сезират Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация.

„Искаме да се направи работна група, която да анализира проблема и да се потърси решение. Трябва да знаем какви точно са болестите на тези деца, за да се реагира адекватно с програма за превенция и оздравяване“, допълни инж. Николов. И допълни, че членовете на комитета за качествено образование първоначално са изразили съмнение в данните на получения анализ. „Помислихме до колко достоверни са тези данни, но има представени документи, които и самите институции не подлагат на съмнение. Процентът на болните деца в София-град е над средния за страната. Крайно необходими са анализ и действие“, категоричен беше той.