Шабла и Черна вода ще популяризират културата на първите уседнали земеделци в Европа

Ще бъде изградено и ново покритие на пещерния храм на Кибела

Шабла и румънската община Черна вода ще насърчават туристите да научат повече за културата Хаманджия - първата цивилизация на Стара Европа. Партньорският проект получава финансиране от 1 494 000 евро за възстановяване на общото културно наследство по програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg - Румъния-България 2014-2020", съобщават от община Шабла, цитирана от БТА.
Първото културно уседнало земеделско население в Европа оставя на Големия остров в Дуранкулашкото езеро артефакти от т.нар. култура "Хаманджия", установяват археолози след десетилетия разкопки. В археологическия парк "Дуранкулак" може да се види и най-старата каменна архитектура в континентална Европа. Селището на Големия остров,което е обитавано повече от шест хилядолетия,свидетелства за праисторията на цяла Югоизточна Европа, посочват изследователите.
В рамките на проекта ще бъде разширена пешеходната алея на острова и ще бъдат изградени три наблюдателни площадки, посочват от общината. Ще бъде изградено и ново покритие на пещерния храм на Кибела. Заедно с това, за да се улесни достъпът за туристи, ще бъде разширен посетителският център, паркингът, ще бъде изграден билетен център и други.