БНТ стартира култовата игра „Стани богат“ на 1 април

Животът

26-03-2018, 16:22

Снимка:

БНТ

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Над 3000 души вече заявиха желание да изминат вълнуващия път до 100 000 лева

Българската национална телевизия стартира най-успешната телевизионна игра „Стани богат“ от април. Шоуто ще се излъчва всеки делничен ден от 19:00 часа в програмата на БНТ1, като премиерата на формата ще се състои на 1 април (неделя), също от 19:00 часа.

„Стани богат“ ще се завърне с класическата схема на играта – 15 въпроса и добре познатите три жокера („50/50“, „Помощ от публиката“ и „Обади се на приятел“). Голямата награда, за която участниците ще се състезават, е 100 000 лева, а сигурните суми остават 500 лв. (на 5-и въпрос) и 2 500 лв. (на 10-и въпрос).

Над 3 000 души до момента са се регистрирали на онлайн платформата stanibogat.bnt.bg, като повече от 300 вече са участвали в предишни издания на „Стани богат“ или в „Минута е много“. Според регламента на стола на богатството може да се седне само веднъж, но втори шанс могат да получат онези кандидати, които са отпаднали в играта „Най-бързият печели“. Най-младият кандидат е едва 9-годишен, а най-възрастният – току-що е навършил 86 години. 25% от заявилите участие са хора под 35-годишна възраст. Много от тях са били деца и ученици, когато играта се излъчваше у нас, а днес обществената телевизия ще им даде възможност да седнат на стола на богатството.

Досега лицензът за „Who wants to be a millionaire?“ е продаден в над 100 държави, като в повечето от тях играта постига завидни рейтинг-върхове. Милиони телевизионни зрители от Словакия до Индия, от Австралия до Исландия и от Колумбия до Далечния Изток знаят за какво става дума щом чуят фразата „обади се на приятел“. В САЩ играта дълго време доминира на телевизионния пазар в условията на силна конкуренция, а в Индия форматът чупи всички рекорди по гледаемост.

Бляскавата история на един от най-популярните телевизионни формати започва на 4 септември 1988 година като радиошоу във Великобритания. Автор на тогавашния проект е Дейвид Бригс, който дава съгласието си на Крис Тарант да направи радиоигра с парични награди. След като няколко слушатели печелят прилични суми, шоуто е спряно. Това обаче не отказва Бригс и той доразвива идеята си в телевизионен вариант. Първият брой на формата излиза в телевизионния ефир на ITV1 с името „Планина от пари“, а правилата са почти същите, каквито и днес. Първият въпрос е носел награда само от 1 паунд, а последният – 1 млн. паунда. Това е и най-голямата награда, получавана в телевизионно шоу до тогава.

По любопитен начин играта „преминава“ и по червения килим на Холивуд. Филмът „Беднякът милионер“, създаден по едноименния роман на индийския писател и дипломат Викас Сваруп, разказва историята на млад мъж от бедните квартали на Мумбай, който участва в индийската версия на „Стани богат“. През 2008 година филмът е номиниран за десет награди „Оскар“, от които печели осем, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър адаптиран сценарий.

През годините телевизионното състезание има и редица трансформации – от декора в студиото, през правилата и жокерите, до музикалното оформление. Макар и спряна в някои държави, тази пролет най-великата игра за знания се завръща на екран освен в България, и в родината на предаването – Великобритания. През 2017 година с отлични резултати „Стани богат“ стартира отново във Финландия, Индия, Русия, Швеция, САЩ, Италия и Полша, където водещ отново е Хуберт Успенски, който произхожда от семейство на поляк и българка.

Според много от познавачите играта става популярна и благодарение на своя водещ – Крис Тарант, който придава специфичен облик на цялостната стилистика на предаването. Телевизионни компании от САЩ и Австралия нееднократно са се опитвали да привлекат тв легендата, но опитите им се оказват безуспешни.

Преди броени дни стана ясно, че Джеръми Кларксън (журналист, писател и автомобилен специалист, добил световна слава с предаването „Top Gear“ по ВВС) е избран за новото лице на британското издание на формата. Кой е българският водещ на „Стани богат“ зрителите ще видят на 1 април.

Гледайте „Стани богат“ всеки делничен ден от 19:00 часа по БНТ1!