Просветният министър: Няма да се променя статутът на ТУЕС

Не е ставало въпрос в нито един момент училището да не бъде към Техническия университет

Няма да се промени статутът на Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) и то остава към Техническия университет в София. Няма да се прекъсва връзката с него и няма да се променя преподавателският състав, заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БТА, цитира БиТВ.

Той уточни, че това е било заявено още през миналата година на част от родителите на учениците от ТУЕС. "Може би грешката ни от последните седмици или месеци е в това, че не говорихме интензивно с родителите, а с ръководството на училището, като разпространената информация е невярна", коментира министър Вълчев.

Наскоро директорката получава писмо то регионалното управление на образованието, с което я канят да прекрати договора си с университета и да сключи такъв с тях. Според училищната общност проблемът идва от пропуск в новия закон, където учебното заведение не е вписано като специализирано.

"Единственото, което МОН е предприело, или по-точно регионалните управления на образованието на София-град и на София-област, е за покана до директорите да сключат правоотношения с началниците на РУО-та", разясни министър Вълчев. Той заяви, че това в никакъв случай не променя статута на училището и са поканени родителите на ученици от ТУЕС на среща.

Той съобщи, че представителите на ИТ сектора, които нямат педагогическо образование, ще може да продължат да преподават в ТУЕС, като има няколко варианта, които ще се обсъдят.

"Не е ставало въпрос в нито един момент училището да не бъде към Техническия университет, знае се, че директорите на общинските училища са в правоотношения с началниците на РУО, като всички училищни директори са в такива правоотношения - или с началник на РУО или с министъра", обясни Вълчев.

Той каза, че срок, в който директорката на ТУЕС да сключи договор с РУО, е поставил началникът на Регионалното управление по образованието в София. Такова правоотношение вече е сключено с директора на училището в Правец, което също е много важно училище - двете училища са положителен пример и никой в МОН не е готвил промяна на техния статут, увери министър Вълчев. Той каза, че няколко пъти е била уверена директорката на ТУЕС, че няма да бъдат правени кадрови промени.