В международния ден на театъра - магията на театъра

София Лайф

27-03-2018, 16:50

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Целият свят е сцена и всички ние сме актьори- Уилям Шекспир

В Световния ден на театъра БНТ разкри някои от неговите тайнства. Денят се празнува на 27-ми март вече 57 години.

Емоция и вълнение. Минути преди завесата да се отвори. И да започнеш да предаваш магията на публиката чрез слово, чрез действие, чрез послание.

"Преди да излезеш на сцена имаш малки пеперудки в стомаха, които те изпълват, защото знаеш какво следва след малко, че ще излезеш на сцената, че ще кажеш нещо на хората, които са дошли да те гледат", обясни Виктория Георгиева, актриса в театър "БХАЛГ".

"Филм". Тази постановка говори за желанието ни да подражаваме на филмовите герои и известните личности, което често ни кара да бягаме от себе си и да губим същността си.

"Да успееш да контролираш всичко, което се случва, това е една от есенциите, нужна на всеки актьор", коментира актьорът Мартин Тасков.

Едно представление провокира в публиката различни чувства- понякога плачем, понякога се смеем, но най-голямата сила на театъра е, че ни кара да се замисляме.

"Не само да ни извади от ежедневието ни, да забравим за проблемите, но и да ни зададе въпроси, които да провокират мислене и търсенето на отговори на въпроси", каза актьорът и продуцент Александър Цветков.

"Това, с което ти помага актьорското майсторство, чисто като личност е, способността ти за съчувствие се увеличава", поясни Калоян Великов.

"Целият свят е сцена и всички ние сме актьори"- Уилям Шекспир, и думите, които винаги ще ни припомнят за силата на театъра.

"В нашата школа има актьори, които нямат професионална квалификация, но имат необходимите качества да са на сцената и са свободни да правят изкуство", обясни Цветков.

Най-голямата награда за актьора не е славата, а удоволствието, което си изпитал в момента, в който трябва да забравиш кой си, за да се превъплътиш в образа на героя си.

"Имаш много неща, за които да мислиш, дали те вижда публиката, дали си в осветление. Дали това, което казваш достига до хората", пояснява Георгиева.

Театърът е работа в екип. Хармония, която оживява на сцената в представление. Което гледаме на един дъх. Без да откъсваме поглед. Зад тази композиция стои работата не само на актьорите.

"Продуцентската дейност в театъра е организационнна- създаване на условия на труд , намиране на възможности за реализиране и как да се реализираме", коментира Цветков.

От времето на древногръцкия театър до днес магията на сцената привлича хората в различните си измерения и всяко представление търси своята оригиналност. Като едно от тези на театър "БХАЛГ".

"Декорът и реквизита са направени от материали за рециклиране, целим да отделим детското въображение от електронни устройства и да го насочим към това да създава, измисля и изобретява", каза още той.

Автор на първото послание за Деня на театъра преди 56 години е големият френски творец- Жан Кокто. Днес театъра може да вдъхнови всеки, стига да допуснем това магично изкуство да ни завладее.