Законът за личен фалит ще засегне 1/3 от българите

Общество

27-03-2018, 12:34

Снимка:

България утре

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Омбудсманът: Трябва да има опция за личен фалит

Най-често забавяме задължения към фирми за бързи кредити

Въвеждането на закон за фалита на физически лица ще засегне над 30 на сто от българите. Това са хората, които към момента имат някакъв кредит, стана ясно по време на дискусия между експерти, магистрати и представители на институции. Те коментираха възможностите за нормативна уредба на личния фалит.

"Законодателство за несъстоятелността на физическите лица би било в интерес не само на длъжниците и техните семейства, но и на кредиторите, обществото, държавата. Свръхзадлъжнялостта създава огромни проблеми от една страна на българските семейства - отнема перспективата пред тях, а от друга страна на икономиката, като генерира безкраен поток към сивия сектор“, заяви омбудсманът Мая Манолова.

По голяма част от кредитите, които ползват хората са потребителски - 19% към банки, кредитни карти - 7%, покупки на лизинг - 6,9%. Делът на ипотечните кредити е 4,2%, а към небанкови институции е 4,6%. Заемите от близки и роднини - 2,6%. Това сочи социологическо проучване на Global Metrics, направено между 1067 пълнолетни българи на територията на цялата страна и 117 експерта - представители на банкови институции, юристи и други.

Закъснение с погасяването на вноски има в почти всички видове кредити. Най-често се бавят вноски към фирмите за бързи кредити. Над 40 на сто са забавянията при изплащането на заеми от близки и приятели. Над 30% е забавянето при погасяване на задължения към кредитни карти и овърдрафт. Най-рядко хората се бавят с вноските по ипотечни кредити.

Забавяне за повече от 6 месеца при изплащането на вноските има при около 5% от населението, което е близо 300 хил. души.

Представеният законопроект за несъстоятелност на физическите лица предвижда процедурата по несъстоятелност да се развива пред съда, като предоставя възможност за участие на всички кредитори на длъжника, независимо от произхода на задълженията. В обхвата на процедурата влизат физическите лица - потребители и предприемачи. Предвижда се изискване за уседналност, като процедурата ще може да се ползва само от граждани на България или друга държава членка на ЕС, които са се установили у нас за срок по-дълъг от 6 месеца или лица, получили разрешение за постоянно пребиваване в страната.

Над 80% от експертите и широката общественост подкрепят въвеждане на закон за личния фалит.