Обявиха бедствено положение в Смолян заради свлачището край с.Тикале

Животът

27-03-2018, 14:10

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бедственото положение е в сила от днес и ще трае до справянето със свлачището

Частично бедствено положение е обявено от Община Смолян, заради свлачището край с.Тикале, което от няколко седмици блокира главният път Смолян-Мадан и затруднява достъпа на жители от 11 населени места до областният център, съобщи Дарик. Информацията бе потвърдена от кмета на община Смолян Николай Мелемов. Той уточни, че до тази мярка се е стигнало, след като получили писмо от Агенция „Пътна инфраструктура“, с което съветват ръководството на общината да вземе тази мярка. „Проблемът е много сериозен и съвета на специалистите от АПИ е именно да обяви частично бедствено положение, тъй като в противен случай се изискват дълги процедури със справянето му. Знаете по този начин се рискува здравето на стотици жители на съседните населени места, достъпът до Спешна помощ, както и до пожарна е силно затруднен. Смятаме, че тази мярка ще ускори работите по разчистване и укрепването на свлачището“, коментира Мелемов. Бедственото положение е в сила от днес и ще трае до справянето със свлачището.
По-рано през деня председателят на Общинския съвет в Смолян инж. Димитър Кръстанов свиква Консултативния съвет, относно свлачището край с. Тикале. На него били изслушани областният управител на Смолян Недялко Славов и кмета на община Смолян Николай Мелемов, които запознали участниците в съвета с предприетите мерки за справяне с проблема.
В консултативният орган са включени представители на всички политически формации, към местният парламент, както и председателите на комисиите, към ОбС – Смоля