Младите учители у нас искат 1000 евро заплата

Общество

28-03-2018, 07:30

Снимка:

Freeimages/elias minasi

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Едва 5% от студентите в педагогически специалности планират да са част от системата на образованието

Младите учители у нас искат заплата от 1000 евро. Това съобщи за „България утре“ Юлиян Петров - председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. По думите му много млади хора не желаят да са учители именно заради заплащането. В момента стартовата заплата в сектора е 310 евро.  За целта правителството има план за повишаване на учителските заплати. Идеята е през 2019, 2020 и 2021 г. възнагражденията им да растат постепенно и минималната заплата да достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието да бъде над 1500 лева.

Как стоят нещата в други държави?

Като цяло рядко има държави, където може да се говори за богати учители. Важно е обаче доходът им да е добър. Това обясни Юлиян Петров. В съседна Румъния заплатите на заетите в образованието са 390 евро стартова и около 700 евро средна. В Гърция заплатите варират около 1200 -1500 евро, в Германия - 4 500 евро. Най-високо е заплащането в Лихтенщайн, където годишният доход на учителите е около 120 хил. евро, но и стандартът на живот е висок.

Учителите у нас се топят

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви във вторник, че едва 8% от общо 90 хил.  учителите у нас в момента са на възраст до 35 години.  По думите му именно привличането на младите хора в образованието е най-голямо предизвикателство на министерството. Същевременно средната възраст на учителите е 45-50 години и  в следващите 10 години се очаква около 40 хил. от тях да се пенсионират.

Само от пари ли се интересуват младите учители?

Според Юлиян Петров първият стимул за привличане и задържане на младите учители е заплащането. Това обаче не е единственото. „Важна е гостоприемността за младите. Те трябва да се чувстват добре дошли, а затова е нужно да получават подкрепа от своите колеги. Нещо, което трябва да бъде въведено в работния процес. Хубаво е и самото обучение да е по-практично насочено и да има възможност за повече стажове“, коментира още председателят на синдиката.По думите му институциите също трябва да са настроени партньорски към учителите. В тази посока вече се мисли и действа.„Важно е да има доверие в учителите от родителите и повече позитивизъм“, смята още Петров.Той споделя и опита си като преподавател на студенти – докато едва 5%  от студентите бакалаври в педагогическите специалности планират да са част от системата на образованието, то при магистрите нещата стоят различно. Повечето от тях или вече са учители, или планират да бъдат такива. Те са истински мотивирани и причината според Петров е, че усещат преподавателската професия като призвания. Обичат предмета, който преподават и са истински удовлетворени от това, което правят.