Крадлата от „Социално подпомагане“ във Вълчи дол влиза в затвора

Крими

28-03-2018, 09:57

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Окръжна прокуратура - Варна разследва случаят с трите трупа от Вълчи дол

За документна измама в особено големи размери – 390 102 лв.

Старши счетоводителката на дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда Стоянова, която е била предадена на съд от Окръжната прокуратура във Варна за документна измама в особено големи размери – 390 102 лв., представляваща особено тежък случай, е била задържана вчера за изпълнение на влязла в сила 4-годишна ефективна присъда.  Това се е случило, след като с решение на Върховния касационен съд, което е окончателно, 44-годишната Стоянова е била призната за виновна за престъпление по член 212, ал. 5, във връзка с ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние. След последните промени в НПК веднага е било изпратено разпореждане за задържане на осъденото лице.

44-годишната подсъдима работела като главен счетоводител в системата на социалното подпомагане във Вълчи дол от 2002 г. Преди да постъпи в системата, тя заемала сходни позиции в СЖ „Експресбанк“ – клон Вълчи дол.На 15 януари 2003 г. Стоянова  била преназначена на длъжност „Старши счетоводител“ в дирекция „Социално подпомагане“. Заемала длъжността до 1 април 2014 г., когато била уволнена след разкриване на престъпните й действия. Задълженията й като старши счетоводител включвали плащания на социални помощи, заплати и издръжка чрез изготвяне на ведомости и платежни нареждания. Изготвените бюджетни платежни нареждания се носели в обслужващата банка. Там банков служител обработвал документите и ги въвеждал в системата за разплащане „СЕБРА“, след което сумите били одобрявани от служител на Агенцията за социално подпомагане в София. Одобрените суми постъпвали по банковата сметка на дирекция „Социално подпомагане“ или на регионалната дирекция, наредила платежните. Оттам сумите отивали по сметките на бенефициентите след представяне пред банката на редица документи. Счетоводителката познавала слабостите в системите за отчитане на документите по банка. Разчитайки и на авторитета си като дългогодишен служител, 44-годишната жена създавала дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател посочвала дирекция „Социално подпомагане“ – Вълчи дол, но вместо банковата сметка на дирекцията, парите постъпвали в посочена от нея лична банкова сметка. Осъдената дори сама избирала сумата, която искала да получи незаконно в личната си сметка.

Неправомерните действия на Надежда Стоянова били засечени от служителка в СЖ „Експресбанк“ на 17 септември 2013 г. При тройно засичане банковата служителка открила, че като бенефициент е изписана дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол, но сумата от 15 972 лв. постъпила в сметка, различна от бюджетните сметки. Така се установило, че сумата е преведена в частната сметка на Надежда. Банката я уведомила, че неправомерно ползва сметката и настояла старшата счетоводителка да я закрие. Тя не направила това и банката служебно закрила сметката й в СЖ „Експресбанк“. Обяснила, че е станала грешка и сторнирала сумата от 15 972 лв. Малко по-късно обаче Надежда Стоянова наредила същата сума по личната си сметка в банка ДСК.

По време на разследването се установило, че в периода от септември 2004 до 25 февруари 2014 г. чрез използване на документи с невярно съдържание Надежда Стоянова е получила без правно основание парични суми, собственост на Агенцията по социално подпомагане при Министерството на труда и социалната политика, в размер на 390 102 лв., което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, с намерението противозаконно да ги присвои. Присвоителните действия на Надежда Стоянова продължили 12 календарни години, извършвани системно и регулярно всеки месец с хитрост и дързост с цел да заблуди различни банкови служители.

Първоначално Варненският окръжен съд призна за виновна Стоянова, като я осъди на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Недоволна от условната присъда, Окръжната прокуратура във Варна внесе протест пред Апелативния съд във Варна. Въззивната съдебна инстанция осъди Стоянова на 6 години и 8 месеца ефективно при общ режим. Присъдата бе обжалвана от подсъдимата във Върховния касационен съд, който намали размера на наказанието й на 4 години лишаване от свобода, които тя ще изтърпи в затвор.