Водещи белгийски медии посетиха АМТИИ

Мисия Пловдив

28-03-2018, 11:09

Снимка:

АМТИИ

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Журналистите проявиха интерес към историята на Академията от нейното създаване до момента

Журналисти от седем водещи белгийски медии посетиха Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Целта на гостуването бе представителите на L`Еcho, La Libre, Le Soir и др. издания да се запознаят с историята и дейността на  висшето училище по изкуствата. Гостите признаха, че журналистическият интерес е провокиран от високото качество на художествените програми, изнасяни от представителните състави на АМТИИ пред европейския елит по време на Председателството на България на ЕС, както и предстоящото гостуване на състави на Академията в Брюксел в периода 20-22 април т.г.
По време на срещата ректорът проф. Милчо Василев и зам.-ректорът Костадин Бураджиев запознаха гостите с преподаваните в академията музикални, танцови и изобразителни изкуства и със световно-известните възпитаници на АМТИИ като цигуларя Васко Василев, оперната прима Красимира Стоянова, кавалджията Теодосий Спасов и мн. др.
Журналистите проявиха интерес към историята на Академията от нейното създаване до момента, спецификата на неравноделните ритми в българския фолклор и връзката между средното и висшето образование в сферата на обучението по изкуствата. Разгледаха творби на студенти по изобразително изкуство и приеха с интерес поканата да присъстват на кратък концерт, който да представи само малка част от подготвяната за гостуването в Брюксел програма на Академичните народен хор, оркестър и танцов ансамбъл на АМТИИ.
По време на концерта гостите не скриха възхищението си от изпълненията  на студентите, записаха ги на видео и признаха, че са въодушевени от магията на българския фолклор.
Припомняме, че през м. януари т.г. правителство в лицето на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев покани АМТИИ да представи българското изкуство по време на събития, свързани с Председателството на България на Съвета на Европейския съюз. До момента вече са изнесени няколко концерта, предстоят още изяви в България и  гостуване в Брюксел със спектакли на различни реномирани сцени.