Старт на безплатни очни прегледи за деца в „Северен”

Мисия Пловдив

28-03-2018, 11:12

Снимка:

район „Северен”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Прегледите преминаха при голям интерес от самите деца, които след това поканиха своите гости на пролетно тържество с много песни и танци

В ДГ „Космонавт” днес стартира мащабната акция за безплатни очни прегледи, насочена към децата от детските градини До 4. април във всичките седем градини на район „Северен” ще бъдат прегледани по предварително изготвен график и след информирано съгласие от родителите всичките 693 деца от вторите и третите групи. Инициативата се провежда под наслов „Весели очички” и е плод на целенасочените и благородни усилия на пловдивските Лайънс клубове „Евридика“, „Пловдив“ и „Пловдив – Филипополис“. Съвместно с Центъра за рехабилитация на слепи, те се стремят да обхванат в профилактичната си дейност децата на целия град, които след две-три години ще бъдат ученици.
Както и през миналата година, на откриването на прегледите присъства кметът на района инж.Ральо Ралев, който сърдечно благодари на организаторите за благородното начинание. То е доказателство за отговорната грижа за най-малките, показател е за обществената ангажираност в името на тяхното здраве. Кметът сподели, че от директорите на детските заведения има обратна информация за реакцията на родителите от миналогодишните прегледи, благодарение на което десетки семейства са предприели подходящи стъпки за реабилитация на очното здраве на децата си, след като са били запознати с резултатите на специалистите. Директорът на ДГ „Космонавт” се присъедини към думите му, за да подчертае колко благодарности са били отправени по повод благородната инициатива на хората от Центъра за рехабилитация на слепи и от Лайънс клубовете на Пловдив. „Да бъдат открити навреме отклонения в зрението и заболявания на очите, за да бъде гарантирано успешното им лечение още докато не са отключили сериозни проблеми за децата – такава е целта на организаторите”, сподели г-жа Десислава Данчева, която днес прегледа 90 деца от градината. Изследването с апарата се извърши автоматично, без притеснения за децата, като бе проверена роговицата на очите, извърши се изследване за далекогледство и късогледство, сравниха се размерите на зеницата на двете очи.
Прегледите преминаха при голям интерес от самите деца, които след това поканиха своите гости на пролетно тържество с много песни и танци. Инж.Р.Ралев изрази убеденост, че инициативата ще остане актуална и в бъдеще, защото дава шанс на родителите да бъдат своевременно информирани за очното здраве на техните деца.