Класифицират язовирите на големи и опасни

Политика

28-03-2018, 17:57

Снимка:

Freeimages/Alistair Williamson

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Общините имат три месеца да решат дали ще стопанисват язовирите или ще ги прехвърлят на държавата

Язовирите у нас ще бъдат класифицирани на големи и опасни. Това са част от промените в Закона за водите, които ще бъдат внесени в парламета след Великден. Новината съобщи вицепремиера Валери Симеонов във връзка констатациите на работната група за безопасната експлоатация на язовирите. Освен това с предложените законови промени ще се урежда и собствеността на язовирите. Общините имат срок от три месеца да решат кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят на държавата. След този срок ще бъде създадено държавно предприятие, което да поеме собствеността и стопанисването на общинските язовири, както и върху останалите държавни съоръжения и частни такива при желание на собствениците им за прехвърляне към държавата.

Промените в закона включват още текстове за стопанисване на дигите и прилежащата територия на язовирите. Ще бъде дадена и точна дефиниция на понятието язовир.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че предложените промени са добри и са много добра крачка в решаване на проблемите около язовирите.