Лъвът Асен пристигна в новия си дом в Холандия

Новините

28-03-2018, 18:57

Снимка:

Четири лапи

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Царят на животните бе спасен от екипа на фондацията от сигурна смърт в незаконния зоопарк в Разград

Четиригодишният лъв Асен пристигна в новия си дом в спасителния център Фелида в Холандия, съобщиха от международната фондация "Четири лапи". Царят на животните бе спасен от екипа на фондацията от сигурна смърт в незаконния зоопарк в Разград.

Пътуването му по суша продължи два дни със специализиран транспорт за диви животни на организацията. В Холандия за Асен ще бъдат полагани специализирани грижи поради нестабилното му здравословно състояние.

Лъвът Асен е роден през 2014 г. в зоопарка в Разград. След неуспешен опит да бъде продаден на търг заедно с двете му братчета, през 2016 г. е разменен за лама с хасковския зоопарк. Само половин година по-късно обаче от там го връщат заради влошеното му здравословно състояние.

Поради липса на място за Асен в разградския зоопарк, след връщането му той е отглеждан в тясно вътрешно помещение до 2017 г. Тогава е преместен в Зоологическа градина - София за пълни изследвания и последващо лечение.

Прегледът на Асен със скенер тогава показа прорастване между вратните прешлени, което е причина за нестабилната му походка. Заради липса на движение той страдаше и от атрофия на мускулите.

Като причина за критичното състояние на Асен бяха посочени както лошите условия на отглеждане и липсата на ветеринарномедицинска грижа, така и фактът, че той е плод на близкородствена връзка между родителите си, които са брат и сестра. След четиримесечно медикаментозно лечение и подходяща диета, състоянието на Асен вече е стабилно. Качеството му на живот е значително подобрено.

Във "Фелида" Асен ще се присъедини към другите две лъвчета - Масуд и Терез. Те бяха спасени от доброволци и организациите "Дивите животни" и "Четири лапи" също от зоопарка в Разград.

Терез и Максуд бяха приютени в спасителния център след множество перипетии, породени от желанието на кмета на Разград и управляващото мнозинство в общинския съвет да ги дарят на зоопарка в Пазарджик.

След намесата на премиера Борисов, лъвчетата все пак заминаха за Холандия, тъй като беше преценено, че здравословното им състояние е настабилно и липсата на опит и подходящи условия в зоопарковете у нас не позволяват те да бъдат отгледани правилно.

Припомняме, "Фелида" е специализиран спасителен център за отглеждане на големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. В момента там са настанени 5 тигъра и 3 лъва.

Броят на животните е малък, за да може да им се оказва максимално добра помощ. Идеята е "Фелида" да бъде само транзитен център за стабилизиране на здравословното състояние на големите котки преди те да поемат пътя към своя постоянен дом в среда максимално близка до естествената им в Африка.

За всяко животно във Фелида са изготвени индивидуална програма - специфичина диета, оценка на психическото и физическото им състояние и изготвяне на насоки за подобряването им. В случай, че здравословното състояние на животните не позволява те да бъдат транспортирани заради риск за живота им, те остават за постоянно отглеждане в центъра. За да се гарантира максимално спокойствието на животните, "Фелида" не е отворен за свободни посещения.

Постоянно за големите котки се грижат 4-ма професионални гледачи с необходимото образование и опит.