Изложба Бистришките Баби - Архаичният шопски двуглас

Мисия София

29-03-2018, 06:59

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

През 2005 г. те са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО

„Бистришките баби“ е група от певици на автентичен фолклор от софийското село Бистрица. Създадена е преди около 60 години. Представя автентични песни от Шоплука. Поради уникалното си полифонично пеене групата на "Бистришките баби" става известна по света. Пеенето им е старинно, запазено още от предхристиянската епоха. Специалисти го определят като уникална полифония на 3 гласа. Тази ранна полифонията е от архаичен тип с характерна мелодика, съхранена през хилядолетията единствено в района около София.

Специалистите приемат, че изпълняваното от бабите пеене представлява една от най-старите форми на човешко звукоизвличане и общуване чрез звук. Този начин на пеене се ситуира в полето на ранните неписмени култури, а запазено от поколение на поколение, може да се чуе автентично и днес.

Групата "Бистришките баби" гостува многократно във Великобритания, Франция, Белгия, Италия, Германия, САЩ. През 1978 г. певиците получават престижната "Европейска награда за народно изкуство" на фондация „Алфред Тьопфер“, Хамбург.

През 2005 г. "Бистришките баби" са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Чрез фотоси и кратки текстове изложбата разкрива как се е съхранило до днес това уникално тригласно пеене в Бистрица. Тя разказва и за световното признание, което "Бистришките баби" получават за техните уникални изпълнения.

Изложбата се осъществява по проект "Архаичният шопски двуглас – ценен принос към културните ценности на съвременна Европа. "Бистришките баби", съфинансиран по програма „Култура” на Столична община. Тя е част от Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Официалното откриване е от 12:00 ч. в Регионалния исторически музей.