Столичният архитект: Няма да застрояваме градинките в жилищните комплекси

Осигуряваме за автомобилите си по-голям комфорт, отколкото за самите себе си

„Законът, който беше приет в парламента, даде ясни регламенти докъде може да се изгражда високото строителство в София. Нашата основна задача беше да дефинираме ясно къде могат да бъдат разположени, за да не се пръскат из целия град. Създадохме ясни правила”, заяви за Нова Телевизия главният архитект на София Здравко Здравков.

„Прие се едно ограничение от височина до 75 метра в града (21-25 етажа), над Околовръстния път – 50 метра, а в централната градска част – до 50 метра. Това са зоните, които досега нямаха ограничение във височината”, поясни той.

„В „Младост” има ограничение като жилищен комплекс максималната кота да е 26 метра за жилищни сгради. По продължението на бул. „Александър Малинов”, където е смесена и многофункционална зона, би могло да се направи и по-високо застрояване”, обясни главният архитект.

Относно проблема с паркирането около жилищните сгради в столицата, Здравко Здравков обясни, че изискванията за сградите по сегашното законодателство е всеки един апартамент да има паркомясто. Проблем е обаче, че в много от случаите едно домакинство има повече от един автомобил.

„Ако продължаваме с тези нива да мобилизираме нашето общество, ще продължаваме да се чудим къде да ги сложим. Ние осигуряваме за автомобилите си по-голям комфорт, отколкото за самите себе си. Докато не променим начина на мислене, няма как да променим града си”, на мнение е Здравков.

Той нарече спекулации слуховете, че ще бъдат застроявани градинките в жилищните комплекси.

„Защитихме разстоянията между блоковете, защото при създаването на комплексите са имали едни изисквания за разстояние между отделните сгради. В момента, в който комплексът се преструктурира, започва една спекулация, че тези нови парцели трябва да бъдат приравнени при нормите, които са свързани с друг тип застрояване”, обясни главният архитект.