Ема Хопкинс: Лондон има доказателство, че Москва е отровила Скрипал

Русия многократно нарушава международното право, смята посланикът

Лондон има сериозни съдебно-медицински доказателства за това, че Русия е отровила Сергей Скрипал и дъщеря му, коментира пред Нова телевизия посланикът на Великобритания у нас Нейно превъзходителство Ема Хопкинс.

„Нямаме колебания, че Русия е отговорна за употребата на нервно бойно отровно паралитично вещество за отравянето на Скрипал ”, категорична е Хопкинс.  Тя подчерта, че страната й има доказателства и за това, че в последните 10 години Русия „развива своята способност да използва нервно-паралитични вещества за убийства по цял свят”. По думите й Москва години наред погазва международното право и даде примери с анексирането на Крим, подкрепата за Башар Асад, намесата в  изборите по цял свят.

„Русия не отговори на нашата молба за сътрудничество по случая и отвърна със сарказъм. В същото време медиите в страната плетат мрежа от лъжи. Те твърдят абсурдни неща като това, че Скрипал бил пристрастен към „Новичок” или че Тереза Мей го е разработила”, каза още посланикът.

Хопкинс благодари на България за заявената подкрепа и солидарност с Великобритания. И подчерта, че двете страни ще продължат да поддържат добри взаимоотношения и след Брекзит.