Турски военни кораби и подводница акостират във Варна

Животът

29-03-2018, 16:10

Снимка:

Черно море

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чeстваме днес Деня на военоморските сили с много събития

На 31 март група военнослужещи от екипажите на турските кораби ще посетят гр. Добрич

Група кораби от Военноморските сили на Република Турция ще бъде на посещение във Варна от 30 март до 2 април 2018 г. Подводница „Иньоню” (TCG I. Inönü) с командир капитан ІІ ранг Ерсой Акджа, патрулен кораб „Текирдаг” (TCG Tekirdağ) с командир капитан-лейтенант Емре Гьочмен и спомагателен кораб „Даръджа” (TCG Darica) с командир капитан-лейтенант Мустафа Джомук са част от участниците в ежегодното учение „Морска звезда - 2018”. В него се включват сили и средства от турските военноморски и военновъздушни сили, както и кораби от бреговата охрана. Командир на групата кораби е капитан І ранг Гьокхан Гьок.
Целта на учението „Морска звезда – 2018“, провеждащо се в акваториите на Черно и Мраморно море, е да подобри оперативния капацитет на участващите сили, да развие военната им готовност и да допринесе за морската сигурност в Черно море. Като част от програмата на учението са предвидени визити на отделни групи кораби в пристанища в Грузия, Русия, Украйна, Румъния и България.
На 30 март 2018 г. командирът на групата, придружен от командирите на кораби, ще се срещне с областния управител на Варненска област, с кмета на Община Варна и с командира на Пункт за базиране Варна. На следващия ден военнослужещи от екипажите на турските кораби ще посетят град Добрич и ще поднесат венци на мемориалното военно гробище в града. На 2 април 2018 г. турските кораби ще проведат учение от типа „PASSEX” съвместно с кораби от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби на българските Военноморски сили.
На 31 март 2018 г., събота, от 10.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 16.00 ч. турските кораби, които ще са на Морска гара Варна, ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости. При качването на корабите, на пос