Проф. Петко Петков представи книгата си за името на връх Шипка

Животът

29-03-2018, 17:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Историкът проф. Петко Ст. Петков смята, че историческата справедливост изисква да бъде върнато името на връх Свети Никола, който днес наричаме Шипка. Пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново преподавателят по история във Великотърновския университет представи своята книга за върховете Св. Никола и Шипка. 
Книгата включва богат фактологичен, картографски и документален материал за двата върха, където през август 1877 година са се състояли едни от най-ожесточените боеве за Освобождението на България.
В изследването той припомня, че наименованието на по-високия от тях до 1951 година е било Св. Никола, след това бива прекръстен на Столетов връх, а през 1977 г. става Шипка. 
На него е издигнат и паметникът на Свободата. Шипка се нарича и съседният връх, който е само на около 1000 метра от Св. Никола, и именно той е възпят в стихотворението на Иван Вазов "Опълченците на Шипка", подчерта проф. Петков. 
Той припомни, че решението за издигане на храм-паметника за Освобождението е взето от Учредителното събрание в Търново през 1879 година. Народните представители тогава решават паметникът да бъде поставен на връх Св. Никола не защото там са били по-важните събития през 1877 г., а защото е по-високият и паметникът ще се вижда и от двете страни на Балкана.
И двата върха са свързани с нашата история и днес са национални светини, отбеляза той, но заради еднаквите им имена често стават обърквания, а и историческите факти се изкривяват и паметта се манипулира, посочи той. 
Историкът смята, че изследването ще подкрепи инициативата на общественици и историци да бъде върнато името Свети Никола на върха, променен с държавен указ от 1977 година. С инициативата ще бъде запозната и президентската институция.