Москва: Великобритания нарушила международното право

Свят

29-03-2018, 18:27

Снимка:

mid.ru

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Каракачанов: Подкрепям Борисов за Скрипал

В случая „Скрипал“ Лондон и Вашингтон действат в синхрон срещу Москва, твърди руското МВнР

Великобритания нарушила международното право, отказвайки да предостави информация за Юлия Скрипла, която беше отровена заедно със своя баща Сергей Скрипал. Това заяви по врме на брифинг говорителят на руското външно министерството Мария Захарова. Тя заяви, че Лондон е отказала да сътрудничи на Русия по разследването на отравянето и не е предоставила никакви информация за Юлия Скрипла, въпреки факта, че тя е руски гражданин. .

„Поведението на Великобритания противоречи на консулското споразумение от 1968 г., подписано между тогавашния Съветски съюз и Великобритания, според което Москва трябва да има достъп до своите граждани на британска територия и да им дава съвети.“, коментира говорителката и подчерта, че никой не е отменил споразумението, което според нея все още има сила в международното право.

Великобритания обвинява Русия, че стои зад отравянето на бившия руски агент и дъщеря ми, но Москва категорично отрича.

Повече от 25 страни обявиха планове за експулсиране на повече от 130 руски дипломати в солидарност с Обединеното кралство за това, което беше описано като първата атака с химическо оръжие на европейска земя след Втората световна война.

Руското външно министерство заяви, че скоро ще обяви ответни действия.

„Москва няма съмнения, че Великобритания и САЩ са предприели синхронни действия срещу Русия в ситуацията, която се разгръща около случая „Скрипал““, коментира Мария Захарова. По думите й  Лондон и Вашингтон са бенефициентите на „тази провокация“.